Fakta om Vinäger

Vinäger är en smaksättare som framställs genom att man jäser vin, risvin, öl eller cider.

Det tar tre till fyra veckor för vätskan att oxidera och förvandlas till vinäger. Slutprodukten får smak av den dryck den har framställts av.

Balsamvinäger skiljer sig dock från övriga sorter, och görs på färsk druvmust som kokas och sedan jäses för att sedan lagras i minst 12 år.

Det finns fyra typer av vinäger: rödvinsvinäger, vitvinsvinäger, äkta balsamvinäger och äppelcidervinäger.

Smaken på vinäger varierar från riktigt sura och sträva till söta och lena. Det är även vanligt att vinägern smaksätts med bland annat frukt, bär, nötter eller örter. Då är det oftast vit vinäger som smaksätts.

I matlagning används vinäger på allehanda sätt, till dressing, i majonnäs, till marinering, vid stekning av fisk som blir lite fastare och vitare samt vid stekning av kött.

Varukorg