Här kommer lite tips på hur du känner igen en kvalitetschoklad.
Börja med att ta en titt på innehållsförteckningen, den ska vara så kort som möjligt. En bra choklad innehåller följande ingredienser:
Kakaomassa
Rörsocker
Sen kan chokladen utan att förlora i kvalite också innehålla kakaosmör och vanilj av god kvalite. Är det mjölkchoklad ska den även innehålla mjölkpulver. En del choklad innehåller lecitin av något slag.
När du väl har chokladen ute ur förpackningen kan du bryta den, en välgjord choklad ger ifrån sig ett knäckande klickljud och när du har den på tungan smälter den utan att lämna en klibbig känsla i munnen.
Även kakaobönan som används och vart den odlats påverkar chokladens kvalite och smak. Forasterosbönan är den som är billigast och har sämst kvalite, Criollo den bästa och Trinitario antas vara en hybrid mellan dessa två. Finast av dom alla är Criollobönan Porcelana.